Numeroase produse vegetale prezint proprietati diuretice, dar intensitatea actiunii precum i compozitia chimica a acestora difera foarte mult.
Aproximativ 200 de produse vegetale dezvolta actiune diuretica, dar dintre acestea doar câteva sunt recunoscute si utilizate în fitoterapia moderna. Cea mai important precizare care trebuie facuta în tratamentul tulburarilor disurice este aceea ca pentru înregistrarea unei actiuni diuretice intense, aportul mare de lichide este extrem de important, tratamentul facându-se de preferinta cu ceaiuri monocomponent sau specii.
Profilul de actiune al produselor vegetale utilizate în tratamentul infectiilor urinare
Astfel, între produsele vegetale cu actiune acvaretica un loc important îl ocupa drogurile bogate în componente volatile; unele dintre uleiurile volatile manifest totodat actiune spasmolitica si/sau antibacteriana. Pe de alta parte, o larga utilizare ca acvaretice o au produse vegetale care pe lâng derivati flavonici si/sau saponine, mai contin saruri de potasiu sau acid silicic care contribuie la efectul diuretic.
O gama larga de produse vegetale cu continut
ridicat în derivati flavonici si saponine, se utilizeaz frecvent pentru efectul diuretic pe care îl induc.
Profilul de actiune al produselor vegetale utilizate în tratamentul infectiilor urinare
Un alt grup important de substante de origine vegetal care dezvolta actiune diuretica sunt derivaiti xantinici, dintre care mai cunoscuti sunt teobromina, cafeina si teofilina.
Actiunea diuretic a acestor substante sau a produselor vegetale în care se gasesc: ceaiul verde/negru (Theae folium), boabele de cafea (Coffeae semen) etc. este cert si bine cunoscut.
Pentru a obtine fitomedicamente cu compozitie chimica constanta si actiune controlabila si reproductibila, firmele prelucreaz aceste produse vegetale la extracte standardizate care sunt mai apoi incluse în diverse forme medicamentoase.
Produse vegetale care contin flavonoide si saponozide
O alt categorie de produse vegetale utilizate preponderent ca diuretice o reprezint drogurile cu continut ridicat de flavonoide si saponine.
Glicozidele derivate de cvercetol si kemferol, ca si alte flavonozide dezvolta actiune acvaretica pe fondul efectului capilaro-dilatator. Conditia, pentru instalarea diurezei în cazul utilizrii în scop diuretic a unor produse vegetale prelucrate sub form de ceai sau suc de presare, este aceea, ca aportul de flavonoide pentru o data sa
fie de minimum 50 mg, cantitate care se gasete de regul, în aproximativ 3-5 g produs vegetal. Glicozidele flavonice administrate oral sunt scindate prin hidroliza enzimatica
la agliconi, care se resorb rapid si în decurs de o ora sunt eliminate renal în proportie de 50-70%. Produsii lor de metabolizare sunt de obicei derivati ai acizilor oxifenilacetic sau propionic precum si derivati ai acidului cinamic, liberi sau conjugati.
Pe lâng efectul diuretic unele componente flavonice sunt dotate i cu actiune spasmolitica, antibacteriana si antiflogistica. La administrarea extractelor apoase se constat ca volumul urinii eliminate este mai mare decât la administrarea extractelor
alcoolice.
Actiunea diuretic a saponinelor se realizeaz pe cale osmotic i/sau prin iritarea local a epiteliului renal. Astfel, prin reducerea tensiunii superficiale însistemele eterogene,componentele hidrofile din structura saponinelor (ozele glicozidante), au capacitatea de a se acumula la suprafata membranelor pe care le si traverseaza, rezultatul fiind un efect iritativ.
Sursa foto: marnys.ro