Cele mai frecvent utilizate preparate în tratamentul afecțiunilor mucoasei bucale şi faringiene sunt şi astăzi, încă, gargarismele; de asemenea, se folosesc și concentrate pentru badijonări locale, când concentrația în principii active pe unitatea de suprafață de mucoasă tratată este mai mare.
Gargarismele, apreciate mai ales în tratamentul gingivitei, stomatitei, tonsilitei, faringitei cronice sau acute, se obțin prin infuzarea, mai rar fierberea (în cazul rădăcinilor, rizomilor sau a fructelor) produsului vegetal cu apă; o altă posibilitate este aceea de a obține un extract hidroalcoolic (cu alcool de 40°) concentrat din materialul vegetal (1 produs vegetal la 2-3 p alcool de 40°) şi care, la nevoie, se diluează cu apă. Extractul hidroalcoolic are avantajul că poate fi folosit şi ca atare, pentru badijonaj.
Fitoterapia afectiunilor mucoasei bucale-Produse vegetale utilizate în tratamentul afecțiunilor mucoasei
bucale şi faringiene Utilizarea unor gargarisme preparate din diverse plante medicinale nu produce doar o asanare şi hiperemizare a mucoasei bucale, ci determină şi anumite modificări în țesutul în sine; unele dintre ele determină reducerea plăcii bacteriene, contribuie la diminuarea durerii, reducerea perioadei de criză şi a timpului cât durează îmbolnăvirea.
Aceste acțiuni se datoresc conținutului în mucilagii, glicozide polifenolice, flavonoide, uleiuri volatile, substanțe amare sau taninuri.
La rândul lor, în funcție de acțiunea predominentă pe care o dezvoltă fiecare produs în parte, le putem grupa în cinci categorii.
Pentru a realiza o acțiune cât mai complexă, deseori se asociază mai multe produse vegetale, astfel încât să avem, pe lângă un efect de reducere a plăcii, o acțiune antiinflamatoare, tonică şi de reglementare locală a microcirculației.
În tabel sunt redate plantele medicinale, respectiv drogurile recunoscute pentru eficiența lor în tratamentul afecțiunilor bucale.

