Masuri dietetice în profilaxia si tratamentul tintit al afectiunilor reumatice inflamatorii. Perioada de post reduce semnificativ simptomatologia din artrita reumatoida în faza acuta

Un loc aparte în profilaxia şi tratamentul tintit al afectiunilor reumatice inflamatorii revine masurilor dietetice pe care medicul trebuie sa le recomande pacientului.

Deoarece printr-o alimentatie bogata în grasimi animale aportul exogen în acid arahidonic este foarte mare, în reumatism se impune o dieta speciala, care sa asigure pacientului o oferta redus în acest acid gras polinesaturat. Din acest motiv, în alimentatia reumaticului se recomand înlocuirea grsimilor animale cu uleiuri vegetale (mai ales de msline, de in sau rapit) obtinute prin presare la rece. În plus, este de dorit ca 2-3 mese pe sptmân sa fie constituite din peşte oceanic, gras, care contine importanti acizi graşi omega-3, acidul eicosapentaenic (EPA) şi acidul docosahexaenic (DHE).

Renuntarea la produsele din carne care contin cantiati mari de acid arahidonic reduce nivelul sintezei eicosanoidelor proinflamatoare, concomitent cu atenuarea simptomaticii caracteristice în reumatismul inflamator.

În plus, suplimentarea dietei cu antioxidanti naturali cum ar fi vitaminele A, E, C sau seleniul scad nivelul reactiilor de oxidare ale acidului arahidonic propriu membranelor celulare din tesutul inflamat fata de agresiunea RLO formati în numar mare ca urmare a stimularii imunologice.

S-a constatat, în cursul unor studii clinice efectuate pe pacienti suferind de artrita reumatoida, ca anumite alimente ingerate peste o anume cantitate, determina o agravare a tulburrilor articulare deja existente.
Cele mai incriminate alimente sunt carnea şi oule, bogate în acid arahidonic.

Pe de alta parte, ingerarea unor alimente bogate în acizi graşi omega-3 (legume/uleiuri vegetale) vine cu un aport crescut de acid alfa-linolenic (ALA).

Suplimentarile se pot face prin abordarea unui regim alimentar care include peşte oceanic gras, dar şi prin administrarea unor suplimente alimentare (capsule cu ulei de somon sau Perilla frutescens), standardizate în EPA ti DHA.

Numeroase studii clinice au demonstrat ca intercalarea unei perioade de post reduce semnificativ simptomatologia din artrita reumatoida în faza acuta.

În cazul optarii pentru post fie se renunta timp de 5-7 zile la orice fel de aport alimentar (dieta 0), având grija sa se bea zilnic 2-3 l de lichide (apa minerala bogata în electroliti, sucuri naturale proaspete din fructe şi legume), fie, pentru pastrarea masei musculare, dieta se poate suplimenta cu o proteina de calitate obtinuta din produse lactate sarace în grasimi.

În cazul în care nu se doreşte/nu se poate apela la un astfel de post, alimentatia obişnuita va fi schimbata cu o dieta vegana (lacto-vegetariana), saraca în acid arahidonic.

In ambele cazuri se realizeaza o îmbunatatire semnificativa a parametrilor clinici.

De altfel, se recomanda tuturor reumaticilor o dieta cu aport crescut de fibre şi produse vegetale neprelucrate termic (salate, fructe), care se completeaza cu produse lactate sarace în grasimi şi consumul constant (2-3 mese / saptamâna) de peşte oceanic gras. Se va suprima/reduce, de asemeni, consumul de alcool.

Explicatia acestor recomandari rezida în faptul ca alimentatia cu care noi suntem obişnuiti, mai ales în mediul urban, furnizeaza zilnic organismului aproximativ 400 mg de acid arahidonic, în timp ce necesarul real este de 0,1 mg / zi.

În cazul existentei unui focar inflamator, acest surplus exogen de acid arahidonic va stimula sinteza de eicosanoide proinflamatoare şi eliberarea de citokine implicate în exprimarea reactiei inflamatorii. EPA existent în peştele oceanic gras inhiba competitiv sinteza eicosanoidelor proinflamatoare şi reduce eliberarea citokinelor mentionate.

Studii clinice efectuate pe pacienti suferind de artrita reumatoida, carora li s-a administrat EPA, în lipsa dietei, au demonstrat îmbunatatirea unor parametri clinici, cum ar fi reducerea numarului articulatiilor inflamate şi dureroase, disparitia redorii de dimineata şi creşterea puterii de apucare a mâinilor.

Daca administrarea EPA a fost sustinuta şi printr-o dieta vegana, efectul a fost şi mai evident.

La noi în tara, pe piata farmaceutica se comercializeaza ulei de somon (capsule gelatinoase enterosolubile) standardizat în EPA (OMEGA 3 MARNYS®).

Deoarece în cazul afectiunilor reumatice nivelul vitaminei E în lichidul sinovial al articulatiei inflamate şi în plasma este cu pâna la 60% mai redus decât normal, se impune administrarea fie a unor medicamente, fie a unor alimente bogate în aceasta vitamina.

În cadrul unui proces inflamator cum este cel din artrita reumatoida, fagocitoza este exacerbata, celulele fagocitare utilizând ca principala arma de lupta fata de agentii non-self radicalii liberi de oxigen (RLO); fagocitoza odata scapata de sub control, supradimensionata, dublata de o supraproductie de RLO, va ataca membranele celulare cu continut mare în acizi graşi polinesaturati şi tesutul cartilaginos sanatos, ambele fiind afectate.

În acest context, administrarea unor antioxidanti este esentiala, pe primul loc aflându-se vitamina E.

Ca antioxidant lipofil, vitamina E poate inhiba o serie de enzime din cascada acidului arahidonic, urmarea fiind scaderea sintezei unor mediatori proinflamatori, cum sunt LT şi PG. Prin inhibarea suplimentara a proteinkinazei C în focarul inflamator, vitamina E inhiba proliferarea nedorita a tesutului conjunctiv.

Totodata, vitamina E previne afectarea mucoasei gastrice în cazul tratamentului cu ARNS. Toate aceste calitati justifica administrarea vitaminei E în afectiunile reumatice, iar pentru a suplini pierderile care deja s-au produs, se recomanda începerea tratamentului cu doze mari, de atac, care apoi se reduc, în momentul în care a încetat criza.

Subscribe to get notified

FarmaPsihttps://www.farmacie-online.com
Costul serviciilor: Durata unei ședințe este de 50 de minute. Tarifele serviciilor oferite: Aplicare test psihologic ..... 160 lei Consiliere .............................. 160 lei Farmacologie clinică .......... 160 lei Ședință psihoterapie .......... 180 lei Terapii virtuale (VR)............. 200 lei Servicii gratuite.......cazuri speciale Telefon: 0751707742

Explore

Up Next

Discover

Other Articles